Zalige salade van rode bietjes
Gister was weer zo'n dag dat er hier in huis alleen maar over eten gesproken werd. Lékker eten wel te verstaan. Mijn vriendin kwam met haar gezin de zondag opleuken met tassen vol lekkers en goede wijnen. Het begint een soort traditie te worden dat als we elkaar zien, de hele tafel volgezet wordt met de lekkerste hapjes. Of dat nou bij ons is, bij haar, óf op vakantie: Nanda staat wat mij betreft gelijk aan lekker eten. (Dat is een compliment Nan!)
Zo gister dus ook en daarom dachten wij eens iets nieuws te proberen met prachtige rode biologische bietjes. Het werd een heerlijke salade, die je uiteraard los kunt eten met bijvoorbeeld wat brood bij de lunch, maar ook mooi kunt presenteren op toastjes.
Ik had voorgekookte bietjes gekocht, omdat het toch koud gegeten werd, maar je kunt ze natuurlijk ook prima zelf koken. Boen ze in dat geval goed schoon, maar schil ze niet (dan verliezen ze hun mooie rode kleur) en dompel ze in water tot ze onder staan. Laat ze zachtjes een uur koken tot ze gaar zijn.
Daarbij, en dat is niet geheel onbelangrijk, valt of staat deze salade stiekem wel een beetje met de mayonaise die je gebruikt. Ik ben enorm fan van de mayo van het Franse merk Maille. Helaas heb ik die in Nederland nog niet gevonden (wel de mosterd overigens) en ben ik dus altijd op zoek naar dé ultieme mayo. Maar ik geloof zowaar dat ik hem gevonden heb. En wel gewoon bij de Excellent serie van Albert Heijn: Ambachtelijke Mayonaise, naar Belgisch recept. Hehe, eindelijk.
ZIE HET HELE RECEPT!
Ingredienten (ongeveer 4 personen)
- 750 gr Biologische rode bietjes, gekookt
- 750 gr Biologische aardappelen
- handjevol kappertjes
- handvol kleine zure augurkjes fijngehakt
- 2 el balasamico azijn
- 4 goede el lekker mayonaise
- 2 goede tl franse mosterd
- Zout en versgemalen peper
- 1 a 2 lente uitjes, wat je lekker vindt
- Bieslook ter garnering
- Eventueel toastjes of brood
Berijdingswijze
Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter en kook ze zo'n tien minuten, tot ze gaar zijn. Laat uitlekken.
Schil de gekookte bieten, snijd deze ook in kleine blokjes en doe ze samen met aardappelblokjes in een ruime mengschaal.
Hak de augurkjes en de lenteui klein en voeg ze samen met alle andere ingrediënten toe aan de bieten- en aardappelblokjes.
Meng goed en voeg zout en verse peper toe naar smaak.
Dien de salade op kleine toastjes op of met wat vers brood als lunch. Garneer met de versgeknipte bieslook en eventueel nog wat kappertjes.
Eet heel smakelijk!



No comments:
Post a Comment