Wednesday, January 16, 2013

Knisperverse salade van Quinoa, Avocado en Winterradijsjes

Knisperverse salade van Quinoa, Avocado en Winterradijsjes

Dat vandaag de hele dag de zon scheen moest natuurlijk gevierd worden. Óók al vroren buiten mijn tenen eraf, dat mocht de pret niet drukken. En dus ben ik aan de slag gegaan met een hele fijne salade van quinoa met verse kruiden en biologische groenten, die zelfs mijn één-jarige waanzinnig vond.

Ik moet trouwens wel eerlijk bekennen dat ik bij mijn allereerste ervaring met quinoa, de associatie geitenwollen sok, of muffe mafklapper toch echt niet kon onderdrukken. Op de één of andere manier kwam steeds het beeld van grote bruine sandalen naar boven en schoof ik het bereiden van dit graansoort terdege voor me uit. Tót ik het laatst weer op een feestje at en niet bij die grote bak salade was weg te slaan. Dat lopende buffet stagneerde aldaar.

Nu stond er in het grote en geweldige boek van Ottolenghi een recept waar ik me eens op heb toegelegd. Ietwat aangepast naar mijn eigen smaak, was dit het resultaat. Geniet!
ZIE HET HELE RECEPT!


Ingrediënten (4 tot 6 personen)

  • 200 gr quinoa
  • 2 kleine, rijpe avocado's
  • 200 gr winterradijsjes
  • 2 middelgrote citroenen
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 400 gr gedopte tuinbonen (vers of diepvries)
  • Handje vol basilicum blaadjes
  • 2 handen vol bietenblaadjes
  • 1 el gemalen komijnzaad
  • 3/4 dl goede virgin olijfolie
  • 1 tl gedroogde chilivlokken
  • zout en versgemalen zwarte peper

 

Bereidingswijze

Kook de quinoa volgens de bereidingswijze, spoel af in een vergiet en laat daarna drogen in de pan met deksel.

Doe de tuinbonen in een pannetje kokend water, breng weer aan de kook en haal daarna direct weer van het vuur.
Giet de bonen af en laat uitlekken.
Druk daarna met je vingers (en eventueel met behulp van een mesje) de bonen uit hun vlies en gooi dit weg.

Snijd bij de citroenen aan boven en onderzijde het kapje af. Zet ze op een snijplank en snij met de bolling van de citroen mee om de gele schil en het witte vlies te verwijderen.
Snijd daarna boven een mengkom de partjes vruchtvlees tussen de vliezen uit. Knijp het laatste sap ook uit de vliezen.

Snijd de avocado's, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Snijd ze vervolgens in dunne plakken en vermeng ze met het citroensap.

Maak de radijsjes schoon en snijd ze in vieren.

Snijd de basilicum in dunne reepjes.

Doe de droge quinoa in de schaal en voeg vervolgens de tuinbonen, de knoflook, radijs, de helft van de bietenblaadjes, het komijnzaad de olijfolie en de chilivlokken toe.

Voeg zout en peper naar smaak toe.

Hussel alles door elkaar en probeer de avocado heel te houden en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Schep de salade op de borden, garneer met de andere helft van de bietenblaadjes, en eventueel nog wat chilivlokken.


Gebruik uitsluitend verse en biologische groenten
Kook de quinoa volgens de beschrijving, en laat afkoelen en drogen in een gesloten pan

De boontjes aan de kookbrengen, en direct afspoelen met koud water

Knijp de tuinbonen uit de vliezen, en gooi die weg
Snijd de kapjes van de citroenen

Snijd de gele schil en het witte vlies weg

Snijd de partjes vruchtvlees los van de vliezen

Vang het vruchtvlees- en sap op in een mengkom
Snijd de avocado's in tweeën, en ontdoe ze van schil en pit

Snijd de avocado's in dunne plakken

Was de radijsjes en maak schoon

Snijd ze in vieren
Snijd de basilicum in dunne reepjes
2 handen bietenblaadjes
1 theelepel chilivlokken

Hak 2 tenen knoflook fijn
1 eetlepel komijnzaad

Voeg alle ingrediënten in een grote schaal en hussel goed door elkaar

Breng op smaak met zout en peper en garneer met de rest van de bietenblaadjes





No comments:

Post a Comment