Wednesday, January 9, 2013

De échte Ratatouille!

De échte Ratatouille


Ik had al de hele week in mijn hoofd dat ik vanavond ratatouille wilde maken. En niet zómaar een ratatouille, maar dé ratatouille! Die uit de film ja! Het vergt even wat tijd, door het 'slicen' van alle ingrediënten en het maken van de saus, maar dan heb je wel zo'n ongelooflijke smaakbom te pakken, echt geweldig! En nog licht ook, want we eten hem met couscous.
Als je deze ratatouille eenmaal geproefd hebt, maak je nooit meer een andere. Beloofd.

Het is belangrijk, zeker in dit gerecht, om biologische producten te gebruiken. Paprika's, uien en tomaten die bespoten worden, bevatten veel meer pesticiden (met hormoonhoudende stoffen) dan bijvoorbeeld broccoli of bloemkool.



















ZIE HET HELE RECEPT!


Ingrediënten (4 personen)

Voor de saus
  • 2 rode paprika's
  • 2 grote- of 3 kleine uien
  • 2 teentjes knolook
  • 1 blik blokjes tomaten (400 gr.)
  • peper en zout
  • 2 takjes verse thijm

De groenten

Probeer groenten te zoeken met dezelfde doorsnee. Daardoor passen de plakjes mooi naast elkaar.
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 4 tot 5 tomaten

Voor de vinaigrette

  • 75 ml olijfolie
  • verse kruiden zoals oregano en tijm, wat je lekker vindt.
  • 2 teentjes knoflook
  • peper uit de molen en zout
1 pak couscous van 250 gr.


Bereidingswijze


Stap 1


We maken eerst de saus

Snipper de uien en verwijder de zaadlijsten uit de paprika's. Snijd ze in stukjes.
Hak de 2 tenen knoflook fijn.
Verhit drie el olie in de pan en fruit de uien en de knoflook even aan tot ze glazig worden.
Voeg de paprika toe en bak mee tot ze zachter worden en iets beginnen te kleuren.
Schenk het blikje tomaat erover, rits de blaadjes tijm van de steeltjes en breng op smaak met zout en peper. Dit is de saus, dus die mag best krachtig van smaak zijn. Laat nog 5 minuutjes zachtjes doorpruttelen.
Mix het geheel tot een gladde saus (met een staafmixer) en schenk over in een vuurvaste ovenschaal (doorsnee ongeveer 20 cm).


















Snipper de ui en ontdoe de paprika's van hun zaadlijsten

Snijd de paprika's in stukjes

Fruit eerst de ui en knoflook in drie el olie tot ze glazig worden

Bak dan de paprika's mee tot ze zacht worden en giet dan het blikje tomatenblokjes erbij

Mixen tot een gladde saus 
Overgieten in een vuurvaste ovenschaal




Stap 2


Snijd vervolgens de aubergine, courgette en tomaten in gelijke dunne plakken en zet ze om en om in de saus in de ovenschaal totdat die helemaal gevuld is. (kind kan de was doen, toch?!)



























Stap 3


De vinaigrette maak je door de rest van de olijfolie te mengen met 2 fijngehakte teentjes knoflook en de kleingesneden verse kruiden. Je kunt hier best wat in variëren. 
Breng wederom op smaak met zout en verse peper uit de molen.
Schenk het mensel over de groenten en leg tot slot wat takjes tijm over het geheel.
Dek goed af met aluminium folie en ze de schaal een uur in het midden van een voorverwarmde oven op 180 C.














Maak de couscous zoals beschreven op de verpakking en dien tegelijk op met de ratatouille.







No comments:

Post a Comment