Monday, January 7, 2013

Salade van sobanoedels, aubergine en mango

Salade van sobanoedels, aubergine en mango


Ik was blij dat mijn kinderen even uit logeren waren toen mijn nieuwe boek 'Plenty' van Yotam Ottolenghi arriveerde! 
Smachtend en watertandend bladerde ik door de waanzinnige recepten; de één nóg smakelijker ogend dan de ander! Het werd me erg lastig gemaakt een keuze te maken voor die avond, maar uiteindelijk is het me gelukt. Een super combinatie, die prima te doen is. (zelfs mét kinderen erbij!)
Ik maakte de sobanoedels met aubergine en mango, een licht gerecht dat overladen is met verse kruiden als basilicum, koriander en rode peper. Ik ben sowieso dol op Thais getinte recepten en het smaakte dan ook waanzinnig! Wat een heerlijke manier om mango te eten!


ZIE HET HELE RECEPT!

 

Ingrediënten (6 personen)


1 1/4 dl rijstazijn
40 g fijne kristalsuiker
1/2 tl zout
2 tenen knoflook, fijngehakt
1/2 verse rode chilipeper, zonder de blaadjes, fijngehakt
1 tl geroosterde sesamolie
geraspte schil en sap van 1 limoen
2 1/4 dl zonnebloemolie
2 aubergines in blokkes van 2 cm
250 gr sobanoedels
1 grote rijpe mango in blokjes van 1 cm of reepjes van 5 mm
40 gr basilicumblad, fijngesnipperd
40 gr korianderblad, fijngesneden
1/2 rode ui, in flinterdunne ringen

Bereidingswijze 

Maak eerst de dressing:

Verwarm in een steelpan de azijn met suiker en zout, 1 minuut tot de suiker net is opgelost.
Neem de pan van het vuur en voeg de knoflook, chilipeper en sesamolie toe.
Laat de dressing afkoelen en roer er de limoensap- en rasp doorheen.


Verhit de zonnebloemolie in ene grote pan en bak de aubergineblokjes in drie of vier porties. 
Schep ze als ze goudbruin zijn in een zeef, bestrooi ze royaal met zout en laat ze uitlekken.

Kook de noedels in ruimkokend water met zout en roer af en toe. Ze zijn in 5 tot 8 minuten beetgaar.
Giet ze af, spoel ze onder de koude kraan, schud er zoveel mogelijk water af en dep ze eventueel droog met een theedoek.

Vermeng de noedels in een mengkom met de dressing, de mango, aubergine, de helft van de kruiden én de ui.
Je kunt het nu 1 tot 2 uur opzij zetten.
Meng vlak voor het opdienen de rest van de kruiden erdoor en schep de salade in mooie kommen of platte borden.

Het boek van Yotam Ottolenghi


No comments:

Post a Comment