Friday, January 18, 2013

Rodekool met gorgonzola en Du Puy linzen

Rodekool met gorgonzola en Du Puy linzen 

 Met linzen kun je eindeloos variëren, iets wat ik dan ook met verve doe. Salades, curry's of soepen zijn allemaal prima aan mij besteed. En daarnaast vind ik linzen die zo uit een blikje komen ook heerlijk, al verklaard mijn vriend me meestal voor gek. Zeker als ik niet eens de moeite neem ze in een kommetje te doen, of op te warmen, maar dat terzijde.

Dit warme gerecht met smeltende gorgonzola is echter écht waanzinnig; de combinatie met warme druiven en dragon is zálig! En behalve de smaak is ook de kleur een feestje. Rode kool, rode ui, blauwe druiven en witte gorgonzola.. Ik zou zeggen, probeer het zelf, en laat me vooral weten wat je er van vindt!

ZIE HET HELE RECEPT


Ingrediënten (4 personen)

(Alles smaakt nou eenmaal lekkerder als het biologisch is)
  • 300 gr gedroogde Du Puy linzen
  • 2 teenjes knoflook
  • 2 rode uien
  • Een halve rode kool
  • 200 gr blauwe druiven
  • 4 eetlepels dragonazijn (en nog wat extra voor erna)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • verse of gedroogde dragon om eroverheen te doen
  • 200 gr gorgonzola
  • peper en zout

 

Bereiden

  • Kook de Du Puy linzen in ruim kokend water met wat zout in 40 minuten gaar.
  • Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen en zet ze met de vier el. dragonazijn minimaal 10 minuten apart.
  • Verbrokkel de gorgonzola en zet apart.
  • Halveer de druiven en zet apart.
  • Snijd de rode doormidden, ontdoe hem van het harde gedeelte en snijd de kool in hele dunne reepjes.
  • Hak de 2 tenen knoflook fijnen fruit 30 seconde in de olijfolie
  • Voeg dan de rode kool toe en roerbak een paar minuten, hij moet nog wel knapperig blijven!
  • Doe dan de uien, de linzen en de druiven bij de rode kool en roerbak het geheel nog een minuut of 3
  • Breng op smaak met zout en peper en voeg zo nodig nog een beetje  olijfolie en dragon azijn toe.
  • Schep direct op de borden en garneer met de verbrokkelde gorgonzola en dragon.
Het lekkerst zijn de linzen als je ze zelf kookt. Ongeveer 40 minuten met wat zout.
Snijd de uien doormidden en vervolgens in hele dunne halve ringen.

Voeg 4 el dragon azijn toe.
Laat de uien met azijn tenminste 10 minuten zo staan.

Verbrokkel de gorgonzola en zet apart.
Halveer de druiven en zet apart.
Halveer de kool.
Snijd het harde gedeelte eruit.


Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes.
Hak twee teentjes knoflijk fijn en fruit 30 seconden in de olijfolie.

Voeg dan de rode kool aan de knoflook toe. Roerbak zo'n 3 minuten.

Voeg linzen, uien en druiven toe en roerbak nog zo'n 3 minuten.
Garneer met de gorgonzola en dragon. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nog olie en azijn.
Geniet!

 
<div class="fb-like" data-layout="button_count" data-send="true" data-show-faces="true" data-width="450">
</div>

No comments:

Post a Comment